Traumaverwerking
Een trauma kan enorme consequenties hebben voor de kwaliteit van leven die mensen ervaren. Vele jaren later kan een trauma nog steeds veel invloed hebben op alledaagse dingen bij degene die het meegemaakt heeft. De emoties kunnen uiteenlopen van verdriet tot woede, van boosheid tot onzekerheid over zichzelf, van controle over alles willen houden tot ernstige gevoelens van onveiligheid en angst.
Bij traumaverwerking wordt dus extra goed gekeken naar wat de cliënt in therapie aankan. Vaak betekent dit dat begonnen wordt met kleine stapjes waarin de cliënt zich weer veilig leert voelen en zichzelf tot rust leert brengen.
Trauma’s zelf kunnen met diverse (vaak gecombineerde) technieken worden behandeld: gesprekstherapie, regressietherapie, diverse vormen van (zelf)hypnose, EMDR of andere technieken die hun nut hierbij bewezen hebben.
De herinnering aan het trauma zal nooit verdwijnen, want men heeft iets vreselijks meegemaakt. Wat wel kan verdwijnen zijn de gevoelens die op allerlei momenten ongewenst de kop op steken. Doel van traumatherapie is om van het trauma een herinnering te maken waarbij men niet meer overspoeld wordt door al die nare gevoelens.
Wat ik in de praktijk ook nog wel tegenkom, zijn mensen die eerder in het reguliere circuit behandeld zijn geweest voor trauma’s en verstandelijk precies weten hoe het in elkaar zit. Ze hebben zelfs een preventieplan, maar gevoelsmatig zijn ze op een of andere manier toch met het probleem blijven zitten. Dan kan hypnotherapie soms helpen om ook gevoelsmatig het trauma te verwerken.
|